Toppen en dalen

Een levendige binnenstad voor Bergen op Zoom

Borgerij; foto Dick VermaasEr zijn weekeinden in het jaar dat de binnenstad van Bergen op Zoom bruist van levendigheid, uit haar voegen barst, de bezoeker het kiezen moeilijk maakt. Het cultuur- en monumentenweekeinde in september 2006 zal nog velen in het geheugen liggen. Fantastisch!

 

 

 

   

 

Een levendige binnenstad voor Bergen op Zoom (vervolg)

Buiten deze momenten daarentegen heerst er een betrekkelijke rust in de stad. Het marktplein ligt er ongebruikt bij, het binnenplein van het Markiezenhof is vooral doorgangsruimte tussen Beursplein, bibliotheek en Vismarkt. Op het pleintje achter het stadhuis heerst doodse stilte, door de straten trekt alleen het winkelend publiek. Nu is dit geen pleidooi om de activiteiten van de topdagen over 52 weken uit te smeren, wel om na te denken over het verlevendigen van straten en pleinen tussen de toppers in. Een stad is meer dan een koopcentrum en bezoekers meer dan kooplustigen. Zorg voor verrassingen. Een klassiek klankenspel vanaf een verborgen plein dat de passant nieuwsgierig maakt, een jazzorkestje dat door de straten trekt en de aandacht van passanten vraagt. De eenling met een viool op de straathoek, het fanfareorkest dat op zondag concerten geeft vanaf een semi-permanente kiosk op de Grote Markt of het gerestaureerde exemplaar in de Thaliatuin. Denk hier aan de bekende concerten op de Groenplaats in Antwerpen. Met zoveel talent als Bergen op Zoom op muziek- en toneelgebied heeft moet het mogelijk zijn om zonder al te grote inspanningen de boodschappende en flanerende Bergenaar ,de bezoekers uit de regio en de dagjesmensen van buiten elk weekeinde aangenaam te verrassen met een levendige binnenstad. En om te beginnen dit dan vooral op die momenten van de dag dat er het meeste publiek is. Later stapsgewijs uitbreiden. Denk aan kioskconcerten op zondag, beiaardconcerten op woensdag, de straatmuzikant(en) op donderdag, en straattheater tijdens de koopavond. Een en ander gaat gepaard met het stimuleren van particulier initiatief: de reuzen die op een verrassend moment uittrekken, een wagenspel dat plotseling op de markt wordt opgevoerd of het smartlappenkoor dat onverwacht het Beursplein bezet. Maar ook de tweeling die blokfluit speelt, de jongleur met zijn knotsen en ringen, een familie die een tableau vivant opvoert, een "levend standbeeld" dat zo nu en dan uit zijn of haar rol valt of een mimespeler die zich onder het publiek mengt.

 

Reactie uit het veld:

BOBMGHWim van Poppelen en Guido Kools, voorzitter en secretaris van BOB MGH:

Nog eens goed over nadenken "hellip, hellip" want er zijn meer organisaties, die zich vanuit verschillende invalshoeken bezighouden met het product Bergen op Zoom. Waarmee overigens niet is gezegd, dat het geschetste sfeerbeeld in het idee "TOPPEN EN DALEN" geen goed plan zou zijn, maar we hadden nu eenmaal liever de keuze gehad uit andere openingszinnen.

Laten we ons eerst eens aan de lezer voorstellen. De BOB MGH is een organisatie, die tot doel heeft Bergen op Zoom als winkelstad te promoten. Deze doelstelling, die is ingegeven door commerciële motieven, trachten we te bereiken door het organiseren van evenementen en door daarnaast collectieve belangen van de achterban te inventariseren en te verwoorden naar de verantwoordelijke instanties. Deze achterban (begunstigers) bestaat hoofdzakelijk uit ondernemers (ondernemingen) , die werkzaam zijn op het vlak van de detailhandel en horeca, waarbij detailhandel breed moet worden gezien. Zowel het grootwinkelbedrijf en de landelijke filiaalbedrijven, maar ook de lokale ondernemingen behoren ertoe. Uiteindelijk staat de afkorting BOB MGH dan ook niet voor niets voor Bergen op Zoomse ondernemersbelangen voor middenstand, grootwinkelbedrijf en horeca!

Bij het publiek is de BOB MGH in hoofdzaak gekend door de organisatie van de Krabbenfoor. En hoewel de Krabbenfoor oorspronkelijk was bedoeld om een middeleeuwse jaarmarkt na te bootsen, is het evenement in de loop der jaren uitgegroeid tot een koopfestijn enerzijds voor de detailhandel en voor de horeca, anderzijds tot een gezellige en massale verpozing op de terrassen aan de pleinen en in de straten. Daarnaast is de BOB MGH ook verantwoordelijk voor de organisatie van de koopzondagen. Ingegeven door de wensen van de huidige consument en door regionale ontwikkelingen heeft de BOB MGH besloten voor dit jaar te kiezen voor 12 koopzondagen: elke eerste zondag van de maand met uitzondering van de maanden februari en augustus. Juist voor de invulling van deze koopzondagen zou het geschetste beeld in het artikel TOPPEN EN DALEN prima model kunnen staan. Dan bestaat de meerwaarde van een bezoek aan deze stad uit een keur van opties, waaruit de bezoeker kan kiezen en waarvan winkelen er een is. De genoemde activiteiten in het artikel, zoals kiosk- en beiaardconcerten, straatmuzikanten en straattheater, wagenspelen en jongleurs passen uitstekend in het plaatje van de meerdere mogelijkheden, waarvoor de bezoeker aan deze stad kan kiezen. En dit altijd weer in het decor van die middeleeuwse stad, die in het verleden te vaak belegerd is geworden door militaire machten, maar waarvan de ondernemers willen, dat deze heden ten dage door de consument onder de voet wordt gelopen.

Het lijkt de BOB MGH een goed idee dat alle organisaties, die zich vanuit welke insteek dan ook bezig houden met deze stad ( historisch , artistiek, creatief of commercieel ), hun inspanningen beter coördineren en met respect voor ieders deskundigheid en enthousiasme de handen ineen slaan. De BOB MGH denkt dat alleen op deze wijze het unieke karakter van deze mooie stad veel beter kan worden benut ten gunste van zowel bewoners en bezoekers als van de ondernemers.

Wellicht een suggestie aan het College van Burgemeester en Wethouders om de jarige Vereniging Binnenstad samen met al die andere organisaties uit te nodigen de krachten te bundelen om Bergen op Zoom opnieuw op de kaart te zetten. Wij hopen, dat wij hiermee onze keuze voor de openingszin hebben verklaard en wensen de jarige Vereniging Binnenstad nog vele vitale en gezonde jaren toe.