De druppel en de steen

Bergen op Zoom vaker in de schijnwerpers

BoZSchijnwerpersWie op zondagochtend een trouwe luisteraar is van ‘Vroege Vogels’, van ‘Onvoltooid verleden tijd’ of de andere radioprogramma’s op dat tijdstip weet dat er dan op de hele uren nieuws is met de reclameboodschap 'Lekker Weg in eigen Land' waarin uitstapjes worden aangeprezen. Opvallend is dat Bergen op Zoom en Het Markiezenhof daar nooit in voorkomen.

 

 

Bergen op Zoom vaker in de schijnwerpers (vervolg)

Een mooie kans om Bergen op Zoom meer bekendheid te geven, omdat zowel Vroege Vogels als OVT en ook de andere programma’s een specifiek publiek trekken. Wil Bergen op Zoom naamsbekendheid verwerven dan zal de stad zeker één keer in de maand en dat jaren lang, de aandacht op zich moeten vestigen met culturele evenementen als tentoonstellingen, optochten en processies, muziekfestivals. Ook de grote monumenten als Gertrudiskerk en Markiezenhof met zijn drie musea verdienen de aandacht. Hetzelfde geldt voor de historische binnenstad als zodanig.

Er zijn meer mogelijkheden voor naamsbekendheid: het jeugdjournaal dat aandacht besteedt aan jeugdmonumentendag of een televisie-item over het bouwen van vastenavondwagens. Denk ook aan de stadsreuzen (typisch voor de zuidelijke Nederlanden), de weervisserij op ansjovis, een bijzondere wijze van visvangst die nog dateert uit de middeleeuwen. Een fantastisch monument is de rond 1500 overkluisde Grebbe, die nu wordt gerestaureerd. Waarom zouden alleen ’s-Hertogenbosch en Antwerpen goede sier maken met hun ondergrondse waterlopen? Toeristische trekpleisters die inmiddels duizenden bezoekers trekken. Niet te vergeten ook de zeventiende-eeuwse en daarmee de oudste waterlinie van Nederland tussen Bergen op Zoom en Steenbergen. Nagenoeg allemaal unieke onderwerpen. Voor Bergenaar vanzelfsprekend, voor de gemiddelde Nederlander volslagen onbekend. Goed bewaarde geheimen, dat wel!

 

Reactie uit het veld:

Cornald Maas, oud Bergenaar, publicist en programmamaker (40)

CornaldMaasLoesLuca'Een fantastisch idee...’, zou ook Loes Luca vinden. De comédienne/actrice trad begin december 2006 in De Maagdop en ze stuurde mij, toen ze - voorhet eerst van haar leven - in Bergen op Zoom arriveerde, een sms: 'Wat is het hier mooi en zo Frans.'

Direct na afloop van haar voorstelling 'Moordwijven' belde ze me - nog steeds enthousiast - niet alleen over hartelijk onthaal door het publiek maar ook vooral vanwege het stadsschoon. Ze had haar ogen uitgekeken: de Peperbus, het Markiezenhof, de Grote Markt. Voor de doorsnee Bergenaar doodgewoon, voor de  argeloze buitenstaander een openbaring. Waarom is deze stad zo verborgen gebleven?, vroeg zich af.

Ik gaf haar het antwoord: hoe energiek, ondernemend en trots de Bergse gemeenschap ook is, ze is dat alleen voor zichzelf. Bij Vastenavend werpt dat zijn vruchten af: buitenstaanders zouden het feest maar kunnen verpesten. Maar voor het overige zouden de luiken ferm open moeten. Soms lukt dat - de aandachttrekkende overzichtstentoonstelling, een tijdje terug, van het werk van tekenaar Peter van Straaten in het Markiezenhof - , meestal niet.

Daarom: maak reclame voor de stad, in ordentelijke spotjes tijdens ordentelijke programma's, en probeer belangstellenden naar een van de vele Bergse festiviteiten te lokken. Niet alleen omdat dat het ego van de Bergenaar streelt, maar vooral omdat het belangrijk is dat Nederlanders kennis nemen van het cultuurhistorisch erfgoed van Bergen op Zoom. En dat past ook heel goed in een tijd waarin de Nederlanders zich - godzijdank - meer rekenschap geven van het belang van geschiedenis als grondslag van de nationale identiteit. Breng dus het Markiezenhof onder de aandacht en de Gertrudiskerk, de Gevangenpoort en het Spuihuis, het Ravelijn, de Draeck en de herboren Kaai, het Jazzweekend en de Maria Ommegang.

Wees alleen een beetje voorzichtig met het bejubelen, buiten de stadsgrenzen, van vastenavond: dat feest glorieert vooral als het van de Krabben blijft. En dan neem ik wel voor lief dat bijna niemand weet heeft van het feit dat elke carnavalsdinsdag de mooiste optocht van het land door Bergen trekt.