Opnieuw bezwaren De Zeeland

De Vereniging binnenstad (VB) heeft bezwaar aangetekend tegen de omgevingsvergunning die op 5 maart  is verleend voor de aanpassing van de vloeren van gebouw 8 van “De Zeeland”. Het gaat hier om een ingewikkelde juridische kwestie waardoor nog meer vloeroppervlak en functies worden toegevoegd aan en in de gebouwen van het Zeelandcomplex dan was afgesproken. 

Industrieel erfgoed

De Zeeland is een mooi voorbeeld van herbestemming van erfgoed en wordt door het publiek gewaardeerd hetgeen blijkt uit de grote bezoekersaantallen.

Ook de VB heeft waardering hiervoor maar heeft zich wel in verschillende procedures verzet tegen het realiseren van meer winkeloppervlak op deze locatie die naar mening van de VB ten koste gaat van het goed functioneren van onze historische binnenstad. Door deze ontwikkelingen wordt de binnenstad belemmerd. Een binnenstad die ondermeer door bestellingen via internet het toch al moeilijk heeft om het hoofd boven water te houden. De gemeente die vergunningverlener is voor de uitbreiding, probeert daarnaast met heel veel belastinggeld voor de binnenstad te redden wat er te redden valt.

 

Grotere impact

De Zeeland slaat in zijn uitbreidingsdrift nu ook z’n vleugels uit naar de wijken. Na de slager op de Bergse Plaat is er nu het plan tot verplaatsing van de Aldi in Gageldonk, een primaire wijkvoorziening waarvan veel bewoners afhankelijk zijn voor hun dagelijkse boodschappen. Een ontwikkeling die geheel buiten de bewoners en ook buiten de gemeenteraad om gaat hetgeen het vertrouwen in de politiek schaadt.

Bovendien zal ook Basic Fit vanuit de binnenstad verhuizen naar een van de gebouwen bij De Zeeland, waardoor het Gouvernement geheel leeg komt te staan.

 

Geschiedenis

Als we naar de geschiedenis kijken zien we dat in 2014 de komst van kleinschalige detailhandel werd aangezwengeld voor Big Bazar, een versmarkt, Action en Scapino. Hier werd de Dumphalregeling toegepast:  de  wijziging van 4000 m2 grootschalige detailhandel naar reguliere kleinschalige detailhandel. Andere detailhandel die zich verder aandiende werd  geplaatst in de oude Praxis  aan de Van Konijnenburgweg en niet in de Zeeland, met uitzondering van de Keukenkampioen. Een vloer in gebouw 7 (boven de Big Bazar)werd uitgebreid voor “leisure” en zal worden betrokken door BasicFit. Een nieuw gebouw voor “leisure” van minstens 2800  m²  naast de bioscoop zit nog in de planning (zie BNdeStem 19-02-2020).  

 

Samenvatting bezwaar

  1. De aanvraag betreft een winkelfunctie. Hiervoor is het maximum van 15.000 m2 al bereikt;

  2. De aanvraag is onvolledig ingediend;

  3. De beoordeling is op een aantal punten niet juist uitgevoerd. Een van die punten betreft een verdiepingsruimte en enige andere ruimtes in het complex waarop de functie ‘bijeenkomst’ wordt toegekend is in het huidige bestemmingsplan De Zeeland niet toegestaan.

 Al deze extra ruimte in De Zeeland dreigt mogelijk in de toekomst gebruikt te gaan worden voor nog meer detailhandel/winkelfunctie die daardoor uit de binnenstad en de wijken wegtrekt, met alle vermindering van leefbaarheid en woongenot van dien.

 

 Gedetailleerd bezwaarschrift

 Het bezwaarschrift is te lezen of te downloaden.

 

Bezwaarschrift deel A

 

 

 

 

Bezwaarschrift deel B